Presedintele rus Vladimir Putin considera ca s-au intrunit conditiile necesare in vederea incheierii razboiului civil in Siria, relateaza Reuters si AFP, citate de News.ro.

Liderul de la Kremlin a facut aceasta declaratie joi seara, in urma unei intalniri cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara.

Rusia, Turcia si Iranul coopereaza in mentinerea unor "zone de dezescaladare" in Siria.

Pe de alta parte, cei doi presedinti au anuntat ca vor sa-si consolideze cooperarea in vederea ajungerii la pace in Siria, pe fondul unei apropieri intre Moscova si Ankara, care ingrijoreaza Occidentul, relateaza AFP.

In cadrul unei intalniri de trei ore, la palatul prezidential de la Ankara, cei doi lideri au convenit sa "aprofundeze coordonarea" cu scopul de a pune capat conflictului Sirian, soldat cu sute de mii de morti incepand din 2011, a declarat Putin intr-o conferinta de presa comuna cu Erdogan.

Vizita lui Putin in Turcia are loc pe fondul unei "incalziri" spectaculoase a relatiilor intre Moscova si Ankara incepand din 2016, in urma unei crize diplomatice provocate de distrugerea, in noiembrie 2015, a unui bombardier rus de catre un avion de vanatoare turc la frontiera siriana.

Turcia si Rusia, care sustin tabere opuse in Siria, si-au lasat divergentele de o parte in ultimele luni si au incercat sa ajunga la o solutie in aceasta tara devastata de razboi.

Moscova si Teheranul, aliatele regimului de la Damasc al presedintelui Bashar al-Assad, si Ankara, care-i sustine pe rebeli, au anuntat pe 16 septembrie, la Astana, un acord in vederea desfasurarii impreuna a unor forte de mentinere a ordinii in zona de dezescaladare din Idleb si in "anumite parti" ale regiunilor Lattakia, Hama si Alep.

In cadrul intalnirii lor, joi, cei doi lideri au convenit sa-si "intensifice eforturile in vederea operationalizarii zonei de dezescaladare din Idleb", o provincie rebela in nord-vestul Siriei, a anuntat Erdogan.