Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Halley a spus, joi, ca tarile ar trebui sa suspende aprovizionarea cu arme a Myanmar din cauza violentelor izbucnite impotriva musulamanilor rohingya pana cand armata va lua masurile necesare, transmite Reuters.

"Nu ne temem si trebuie sa spunem exact care sunt actiunile autoritatilor birmaneze - o campanie brutala si sustinuta de a curata tara de o minoritate etnica. Ar trebui sa le fie rusine liderilor birmanezi care au sacrificat atat de mult pentru o Birmania democrata si deschisa", a spus Haley in cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Totul a inceput cu atacurile rebelilor rohingya impotriva politiei birmaneze, in 25 august, care au declansat o represiune a armatei. Bilantul este de cel putin 500 de morti, majoritatea rohingya, potrivit armatei, dar ONU estimeaza numarul la cel putin dublu.

Rebelii au anuntat duminica o incetare unilaterala a focului de o luna, dar guvernul birmanez a replicat ca nu negociaza cu "teroristii". Tratati drept straini in Myanmar, o tara in proportie de peste 90% budista, Rohingya sunt apatrizi desi unii dintre ei traiesc aici de generatii intregi.