China le-a spus companiilor nord-coreene, care functioneaza in interiorul tarii, sa isi inceteze activitatea, implementand astfel sanctiunile propuse in aceasta luna de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Companiile vor fi inchise pana la inceputul lui ianurie, transmite BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mininistrul chinez pentru comert a spus ca a hotarat un termen limita de 120 de zile de la adoptarea rezolutie ONU pentru inchiderea oricaror companii nord-coreene din interiorul granitelor Chinei.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, a interzis deja comertul cu textile si a limitat exporturile de petrol, ca raspuns la al saselea si cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord la inceputul lunii septembrie.

Coreea de Nord este o tara izolata din punct de vedere politic si economic, iar marea majoritate a schimburilor este cu China.

Beijingul si-a aparat vecinii de-a lungul istoriei, dar a criticat dur ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord. La inceputul anului, China a limitat importul de carbuni proveniti din Coreea de Nord si comertul cu fier si fructe de mare peste granita.

Pretul benzinei a crescut mult in ultimele luni, in Coreea de Nord, si a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul, a afirmat marti un oficial sud-coreean din Ministerul Unificarii, potrivit Yonhap, citata de Agerpres.

Oficialul de la Seul considera ca incep sa se observe efectele sanctiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU si de comunitatea internationala impotriva regimului de la Phenian.

Rezolutia 2375 a Consiliului, adoptata dupa testul nuclear din 3 septembrie - cel mai recent efectuat in Coreea de Nord - urmareste reducerea cu aproximativ 30% a cantitatii de petrol livrate tar