Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a spus, joi, Statelor Unite, ca Turcia ar putea elibera un pastor american retinut daca Washingtonul il va preda pe clericul Fethullah Gulen care se afla in exil autoimpus in statul american Pennsylvania si pe care Ankara il acuza ca a organzat puciul esuat din 2016. Este pentru prima data cand Erdogan propune extradarea unei persoane la schimb pentru Gulen, informeaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Pastorul Andrew Brunson este retinut de autoritatile turce din octombrie 2016 sub acuzatia ca ar fi un membru din grupul lui Gulen. Ankara a cerut in nenumarate randuri extradarea clericului Fethullah Gulen din Pennsylvania in Turcia pentru a fi retinut. Gulen, care se afla in exil autoimpus din 1999, a negat acuzatiile de implicare in puciul esuat de anul trecut.

"Ei spun 'returnati pastorul'. Voi aveti un predicator (Gulen) acolo. Trimiteti-l la noi si vom incerca sa il trimitem si noi inapoi (pe Brunson)", a spus Erdogan intr-un discurs televizat.

Pastorul a fost retinut initial impreuna cu sotia sa, suspectati de activitati "impotriva securitatii nationale". Sotia pastorului, Norine Brunson, a fost eliberata la scurt timp, dar sotul ei a fost acuzat in decembrie 2016 ca fiind un membru al miscarii lui Gulen.

Este pentru prima data cand Erdogan a propus sa il extradeze pe Brunson la schimb pentru Fethullah Gulen. Erdogan a reactionat dupa ce oficiali americani au criticat sistemul juridic din Turcia si au cerut Ankarei sa nu amestece cazul lui Gulen cu cel al lui Brunson.

"Ce inseamna asta? Ca voi aveti un sistem juridic, iar noi nu avem unul? Persoana de aici (Brunson) este retinuta. Persoana de acolo (Gulen) nu este retinuta! Traieste intr-o vila in Pennsylavnia! Este mai usor pentru voi (Statele Unite) sa il predati. Puteti sa il predati imediat", a spus Erdogan.

Un ordin adoptat in luna august ii da puterea lui Erdogan sa extradeze straini la schimb pentru cetateni turci arestati in alte tari in "situatia in care este necesar pentru securitatea nationala sau pentru interesele tarii".