Exista un "larg consens intre Germania si Franta" in privinta viitorului Europei, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, cu putin timp inaintea unei reuniuni bilaterale la Tallinn cu presedintele francez Emmanuel Macron, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Exista un larg consens intre Germania si Franta. Totusi, trebuie evident sa discutam in continuare detalii. Dar sunt ferm convinsa ca Europa nu poate ramane aici", a argumentat ea.

Aceasta este prima reactie a cancelarului german dupa discursul privind Europa pe care l-a sustinut marti Macron.

"Europa pe care o cunoastem este prea slaba, prea lenta, prea ineficienta, dar doar Europa ne poate oferi capacitatea de actiune in lume in fata marilor provocari contemporane", a spus acesta, la inceputul saptamanii.

Intr-un discurs de peste o ora si jumatate, sustinut la Sorbona, prestigioasa universitate pariziana, seful statului francez a cerut crearea unei forte comune de interventie europeana pana in 2020, un buget de aparare comun si o doctrina "comuna", dar si ceea ce pare schita unui acquis financiar.

Astfel, Macron a cerut definirea unui interval de fluctuare a impozitelor pentru companii pentru 2020 precum si un salariu minim, adaptat la realitatea economica a fiecarei tari. In plus, acesta propune crearea unei taxe asupra tranzactiilor financiare.

Mai multe aici.