Bloggerita australiana care a mintit ca era bolnava de cancer la creier si a scapat de boala gratie tratamentelor naturiste a fost condamnata joi la o amenda echivalenta cu 275.000 de euro, anunta AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea federala din Melbourne a decis ca Belle Gibson a inselat opinia publica atunci cand a publicat in 2013 o carte de bucate cu "tratamente naturiste", care s-a bucurat de succes, si o aplicatie pentru smartphones.

Bloggerita de 25 de ani a devenit celebra dupa ce a pretins ca a reusit sa invinga cancerul prin metode alternative precum medicina ayurvedica sau regimul fara gluten si zahar rafinat.

Dar, in 2015, aceasta a marturisit unei reviste australiene ca a inventat totul si nu a fost niciodata bolnava. S-a descoperit, de asemenea, ca a nu a donat banii obtinuti unor organizatii caritabile, asa cum promisese.

"Daca exista un tipar care reiese din comportamentul sau, este obsesia continua pentru propria sa persoana si ce e mai bun pentru interesul sau", a declarat jucatoarea Debra Mortimer.

Drept urmare, a ost condamnata la o amenda de 410.000 dolari australieni.

Belle Gibson a obtinut circa 420.000 de dolari australieni din vanzarea cartii sale si activitatile pe retelele sociale, promitand ca va dona o mare parte din bani.

Judecatoarea a aratat ca numeroase persoane au cumparat aplicatia sa crezand ca finanteaza o cauza dreapta.

Spre exemplu, aceasta a promis sa ofere veniturile obtinute intr-o saptamana familiei unui copil care avea o tumoare pe creier.

"A facut acest lucru pentru a incuraja oamenii sa ii cumpere aplicatia, pentru a obtine venituri pentru ea insasi. A ales deliberat sa foloseasca boala terminala a unui copil in acest fel".

In decizia prin care a fost declarata vinovata, in martie, judecatoarea nu a respins posibilitatea ca Gibson sa fi "putut fi victima unei serii de fantasme legate de starea sa de sanatate" deoarece este imposibil de dovedit cu certitudine ca ea nu credea cu adevarat ca era bolnava de cancer.

"Fiintele umane nu sunt rezonabile si rationale tot timpul", a apreciat judecatoarea.

Totul a inceput in 2009, cand tanara a spus ca i se dadusera mai putin de patru luni de trait. Ea a pretins ca a renuntat la medicamentele traditionale si a optat pentru o schimbare radicala a modului de viata si al alimentatiei.

Imperiul lui Gibson, care continea o aplicatie pentru telefoane mobile denumita The Whole Pantry si un site cu retete cu acelasi nume a inceput sa se destrame in martie 2015, atunci cand s-a aflat ca nu a donat niciodata miile de dolari pe care promisese ca le va dona din banii primiti din vanzarea produselor sale.

Belle Gibson nu a reusit sa explice de ce a mintit, invocand doar o copilarie dificila.