Presedintele francez Emmanuel Macron si-a prezentat marti principalele propuneri pentru relansarea proiectului european, apreciind ca in prezent Europa este "prea slaba, prea lenta, prea ineficienta", potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

"Europa pe care o cunoastem este prea slaba, prea lenta, prea ineficienta, dar doar Europa ne poate oferi capacitatea de actiune in lume in fata marilor provocari contemporane", a spus acesta.

Intr-un discurs de peste o ora si jumatate, sustinut la Sorbona, prestigioasa universitate pariziana, seful statului francez a cerut crearea unei forte comune de interventie europeana pana in 2020, un buget de aparare comun si o doctrina "comuna", dar si ceea ce pare schita unui acquis financiar.

Astfel, Macron a cerut definirea unui interval de fluctuare a impozitelor pentru companii pentru 2020 precum si un salariu minim, adaptat la realitatea economica a fiecarei tari. In plus, acesta propune crearea unei taxe asupra tranzactiilor financiare.

Iata mai jos principalele propuneri formulate de Emmanuel Macron:

  • APARARE

Crearea unei forte comune de interventie pentru 2020, un buget comun de aparare si o doctrina comuna pentru actiune.

Crearea cat mai repede a Fondului european de aparare, cooperarea structurata permanenta si completarea cu o "initiativa europeana de interventie" pentru integrarea fortelor armate europene.

TERORISM SI SECURITATE

Crearea unei Academii europene de informatii pentru a "asigura apropierea capacitatilor noastre de informatii".

Crearea unei "forte comune de protectie civila", in special pentru interventia in caz de catastrofe naturale.

  • MIGRATIE

Crearea unui Birou european de azil si a unei politii europene a frontierelor pentru a putea "controla eficient granitele noastre, pentru a primi demn refugiatii (...) si pentru a putea trimite inapoi rapid persoanele care nu au dreptul de azil".

Obiectivul: accelerarea si armonizarea procedurilor, crearea de fisiere interconectate si de documente de identitate biometrice securizate.

Un program european de formare si integrare a refugiatilor.

  • DEZVOLTARE DURABILA

Fixarea unui "pret corect" pentru carbune, de cel putin 25 - 30 de euro tona.

Crearea unui program industrial de sustinere a vehiculelor curate si a infrastructurilor necesare.

Crearea unei "forte comune de control" care sa sigure securitatea alimentara a europenilor.

  • SECTORUL DIGITAL

Crearea unei agentii europene pentru inovatie, care sa finanteze noile zone de cercetare, precum inteligenta artificiala.

Taxarea companiilor internet si reglementarea marilor platforme.

  • ECONOMIE SI SOCIAL

Zona euro trebuie sa fie centrul puterii economice a Europei in lume.

Crearea unui buget care sa permita finantarea investitiilor comune, cu impozite legate de acest buget.

Asigurarea convergentei sociale si fiscale a tarilor in UE stabilind criterii care sa apropie succesiv modelele sociale si fiscale.

Respectarea acestor criterii va conditiona accesul la fondurile europene de solidaritate.

Definirea unui interval de fluctuare a impozitelor pentru companii pentru 2020 precum si un salariu minim, adaptat la realitatea economica a fiecarei tari, si incadrarea concurentei prin nivele de cotizatii sociale.

Crearea unei taxe asupra tranzactiilor financiare care sa fie folosita pentru sustinerea dezvoltarii

  • CULTURA SI EDUCATIE

Fiecare tanar european sa petreaca cel putin 6 luni intr-o alta tara europeana (50% dintr-o clasa de varsta in 2024) iar fiecare student european sa vorbeasca doua limbi europene pana in 2024.

Crearea de universitati europene, retele de universitati care sa permita studierea in strainatate.

  • DEMOCRATIE

Timp de sase luni, "conventii democratice", dezbateri nationale si locale privind baza chestiunilor comune in intreaga UE vor fi organizate in 2018 in toate tarile UE pentru a defini o foaie de parcurs.

Intarirea Parlamentului european prin liste transnationale, din 2019, folosind cota deputatilor britanici care vor pleca.

In 2024, jumatate din Parlamentul European ar urma sa fie ales pe aceste liste transnationale.