Ungaria a promis ca va bloca demersurile Ucrainei in vederea aderarii la Uniunea Europeana, dupa ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promulgat legea ce restrange invatamantul in limbile minoritatilor nationale, informeaza marti agentia ungara MTI, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noul act normativ este parte a masurilor prin care autoritatile de la Kiev incearca sa diminueze influenta Rusiei intr-o tara divizata de conflictul armat din estul separatist pro-rus.

Dar legea afecteaza si comunitatile etnice romana si ungara, iar responsabilii de la Bucuresti si Budapesta au criticat sever adoptarea ei.

"Putem garanta ca tot acest lucru va fi dureros pentru Ucraina in viitor", a indicat ministrul de externe Peter Szijjarto intr-o declaratie postata pe website-ul MAE ungar.

"Ungaria va bloca toate demersurile in interiorul Uniunii Europene care ar reprezenta un pas inainte in procesul Ucrainei de integrare europeana in spiritul programului Parteneriatului Estic", a adaugat Szijjarto in declaratia redata de agentia MTI.

Presedintele Petro Poroshenko a promulgat noua lege a educatiei, care extinde utilizarea limbii ucrainene in invatamant, astfel ca in licee si facultati se va preda doar in ucraineana, iar educatia in limbile minoritatilor va fi disponibila numai in gradinite si scoli primare.

Ministrul ucrainean al educatiei si stiintei, Lilia Grinevici, a declarat ca a convenit deja asupra unei intalniri cu ministrul resurselor umane din Ungaria, iar pentru miercuri are programata o intalnire cu ministrul roman al educatiei.