Coreea de Nord a amenintat spunand ca are dreptul sa doboare avioane militare americane ca raspuns la declaratiile belicoase ale lui Donald Trump, si nu ar fi prima data cand Phenianul recurge la un asemenea act,scrie Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Doua bombardiere B-1B Lancer ale US Air Forceau zburat in weekend pe langa coastele Coreii de Nord intr-o demonstratie de forta, iar ministrul de externe de la Phenian a spus apoi ca tara sa isi rezerva dreptul de a se apara chiar si impotriva unor avioane care nu ii incalca spatiul aerian.

Amenintarea, venita dupa ceun clip video de propaganda nord-coreeanarata cum “explodeaza” un avion al SUA, reaminteste un incident din 1969, cand avioane de lupta nord-coreene au doborat, in spatiul international, o aeronava de supraveghere a SUA, ucigand tot echipajul de 31 de persoane.

Doua Mig 21 ale armatei nord-coreene au atacat atunci un avion de recunoastere Lockheed EC-121M al Marinei americane la peste 160 km de coasta nord-coreeana. Statele Unite au pus apoi in scena un demonstratie de forta in Marea Japoniei, dar administratia Richard Nixon nu a luat nicio masura ofensiva impotriva Coreii de Nord.

Cu 15 luni mai devreme, nave de patrulare nord-coreene atacasera nava USS Pueblo si urcasera la bordul ei in conditiile in care aceasta era la circa doi kilometri in afara zonei de 22 de kilometri a apelor teritoriale. Unul dintre cei 83 de membri de echipaj de la bord a fost ucis, iar ceilalti au stat peste un an in captivitate inainte sa fie eliberati.

Daca nord-coreeni ar incerca sa distruga un avion american in ziua de azi, aproape cu certitudine ar face-o cu o racheta sol-aer, spun analistii consultati de Telegraph.

"Coreea de Nord are una dintre cele mai dense sisteme de aparare aeriana din lume, cu o gama ce variaza de la rachete cu raza mica si tunuri anti-aeriene pana la rachete cu raza lunga", explica Lance Gatling, analist in domeniul apararii si presedinte al Nexial research din Tokyo.

Cea mai avansata racheta anti-aeriana pe care o are Phenianul in arsenal este KN-06, o versiune dezvoltata local a a “extrem de capabilei” rachete rusesti S-300, potrivit lui Gatling.

Nu se stiu foarte bine capacitatile sistemului, in conditiile in care numai doua teste de lansare au fost detectate, dar presa regimului lui Kimj Jong Un a anuntat in mai ca “erorile" acestei arme au fost rezolvate si ca astfel de sisteme sunt amplasate in toata tara.

Contramasurile disponibile la bordul B-1B sunt secrete, dar bombardierele si avioanele de lupta ce o insotesc sunt echipate cu o serie de sisteme menite sa bruieze rachetele ce le ameninta.

Orice atac ar fi detectat instantaneu, spune Gatling, adaugand ca avioanele de lupta au autorizatia de a elimina la sol unitatile radar care ghideaza rachetele.

Expertul spune care este putin probabil ca nord-coreenii sa incerce sa intercepteze avioane de lupta cu fortele sale aeriene, in conditiile in care au multe probleme si cele mai noi avioane sunt Mig 29 din anii 1980.

"Ei au cateva avioane mai avansate, dar pilotii lor zboara doar cateva ore pe an din cauza lipsei de combustibil si nu pot face teste cu rachete pentru ca au atat de putine. Asa ca echipamentele lor sunt invechite, echipajele sunt foarte slab pregatite si ar fi surclasati in mod sever in orice confruntare cu avioane de lupta ale SUA", a mai afirmat GAtling.