Compania aeriana ruseasca VIM-Avia, specializata in curse cu destinatie de vacanta, s-a declarat marti in incapacitate de a putea continua sa functioneze, din cauza dificultatilor financiare, amenintand calatoriile a sute de mii de pasageri, scrie AFP.

Potrivit presei rusesti, sute de pasageri, in special chinezi, sunt deja blocati marti in terminalele aeroporturilor din Moscova sau Liege, in Belgia, fara a sti cand vor putea pleca.

A zecea companie aeriana ruseasca se confrunta cu dificultati financiare in crestere in ultimele saptamani, in urma gradului de indatorare, a cresterii pretului kerosenului si a serviciilor aeroportuare.

"Din nefericire, suntem nevoiti sa constatam ca VIM-Avia este intr-o situatie economica dificila", recunoscut marti compania, intr-un comunicat, in care adaga ca a "epuizat" fondurile disponibile si toate posibilitatile de finantare.

Compania a mentionat ca negociaza cu autoritatile publice un ajutor si ca ia "toate masurile posibile pentru a transporta cat mai repede pasagerii".

VIM-Avia deserveste prin curse regulate sau charter statiunile balneare din sudul Rusiei, dar si din Turcia, Grecia si mai multe mari orase chinezesti.

Asociatia turoperatorilor din Rusia a cerut guvernului sa intervina pentru a evita "un scandal inadmisibil in apropierea unor evenimente esentiale pentru Rusia precum Mondialul 2018 de fotbal", sinonim cu un aflux de suporteri in Rusia.

Potrivit estimarilor asociatiei, compania ar fi trebuit sa mai transporte pana la finalul sezonului estival circa "200.000 de pasageri dintre care 100.000 turisti rusi".

Intr-un comunicat, ministerul Transporturilor a asigurat ca pasagerii in vacante vor fi dusi acasa si ca un plan va fi prezentat in doua zile.

Comitetul de ancheta a deschis marti o ancheta pentru frauda, suspectand compania ca a vandut bilete desi stia ca nu are mijloacele financiare de a asigura zborurile.