Mai multi lupi au fost zariti din nou in afara Romei pentru prima data dupa mai bine de un secol, anunta The Telegraph. Animalele au fost fotografiate de camerele de supraveghere ascunse la mica distanta de capitala italiana, in timp ce cutreierau o rezervatie naturala din apropierea liniei de centura din jurul Romei.

Rezervatia Castel di Guido se afla aproape de aeroportul international Leonardo da Vinci, cel mai mare din Roma, si este condusa de Liga Italiana pentru Protectia Pasarilor (LIPU). Camerele ascunse au surprins o pereche de pui care beau apa si se pierd printre arbustii din rezervatie.

Biologii sunt de parere ca in zona traiesc cel putin doi pui si doi adulti, iar masculul adult a fost numit Romulus de catre cercetatori.

"Este pentru prima data in mai mult de 100 de ani de cand lupii au fost vazuti traind in apropierea Romei. Suntem foarte fericiti ca s-au intors", a declarat profesorul de stiinte ale naturii, Alessia De Lorenzis, care monitorizeaza haita de lupi.

Lupii nu ar trebui sa reprezinte un pericol pentru animalele din zona deoarece excrementele analizate au aratat ca dieta animalelor a constat exclusiv in mistreti care se afla in numar mare in zonele rurale.

"Noi credem ca lupii au ajuns aici din zona aflata in preajma lacului Bracciano dn nordul Romei unde au trait dintotdeauna lupi, chiar si cand specia a fost la limita extinctiei", a spus De Lorenzis.

Uciderea lupilor a fost incurajata in Italia pana in 1970 cand mai existau doar 100 de exemplare in tara. Lupii au primit statutul de specie protejata in 1971, iar dupa acest an, specia a crescut numeric. Se crede ca in prezent exista in jur de 1.500 - 2.000 de lupi in Italia, cele mai mari populatii fiind in Muntii Apenini si in Alpii de la granita cu Franta.