Senatorul american John McCain a anuntat ca medicii i-au prezentat o "prognoza foarte proasta" in lupta cu cancerul cerebral, relateaza News.ro citand Associated Press.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

McCain a fost operat in iulie, pentru o tumoare cerebrala, ce s-a dovedit a fi o forma de glioblastom - acelasi tip de cancer ca cel care i-a luat viata fostului sau coleg de Senat, Edrawrd M. Kennedy, in 2009.

In aceste conditii, McCain a marturisit ca se gandeste mult la Kennedy. Potrivit lui, Kennedy a continuat sa lucreze in pofida diagnosticului si "nu a renuntat niciodata pentru ca iubea angajamentul".

Senatorul a spus ca uneori se teme de ce se va intamplat, dar este recunoscator pentru ca a trait "o viata extraordinara". "Nu este vorba despre plecare, este vorba despre faptul ca ai stat", a adaugat el.

Acesta nu este primul cancer de care sufera John McCain. El a avut melanom in anii '90 si 2000, care a remis. Varsta si starea sa de sanatate au fost un subiect al campaniei prezidentiale din 2008, in care a fost infrant de Barack Obama.

John McCain a fost ales pentru prima oara in 1992 in Camera Reprezentantilor, ca fost pilot proaspat retras din Marina americana (US Navy). Din 1986 el a fost constant reales de alegatorii din Arizona in Senat, unde a devenit unul dintre piloni in probleme de Aparare si Politica Externa.

Vechimea si cariera sa le impun respect colegilor, care nu aproba, insa, intotdeauna firea sa independenta. El este in prezent presedintele Comisiei Apararii din cadrul Senatului.

In pofida varstei, acest adevarat globe-trotter a continuat pana recent sa bata punctele cele mai fierbinti de pe planeta in delegatii parlamentare si este o figura cunoscuta de la Bagdad si pana la Kiev.

Un aparator neinduplecat al bugetului Apararii, un sustinator infocat al Razboiului din Irak, el apara o abordare dura in politica straina. In plus, este un critic aprig al regimului lui Vladimir Putin - ceea ce a condus la introducerea sa, in 2014, pe o lista cu americani sanctionati de Rusia.