Rezultatele alegerilor parlamentare de duminica din Germania si anuntul social-democratilor ca vor merge in opozitie lasa doar o optiune viabila de coalitie: o inedita colaborare la nivel federal intre conservatori, liberali si verzi, la fel de exotica precum numele sau, "Jamaica", scrie Agerpres, citand agentia EFE. Numele respectiv vine de la faptul ca steagul Jamaicai, o tara din Caraibe, are culorile negru, galben si verde, reprezentative in mod traditional in cazul spectrului politic german pentru cele trei formatiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, si verde, pentru ecologisti.

O astfel de coalitie guvernamentala ar intruni, potrivit estimarilor de dupa vot, circa 52,6% din voturi si ar fi singura optiune viabila, daca este eliminata definitiv varianta reeditarii marii coalitii dintre social-democrati (SPD) si conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din voturi.

Angela Merkel, care a respins orice cooperare atat cu stanga radicala si cu extrema dreapta, a recunoscut duminica seara pe canalul public ARD ca exista "matematic doua optiuni".

Ea considera ca optiunea SPD nu este total exclusa, in ciuda faptului ca este respinsa de forma categorica de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat sa spuna cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar si a sfatuit celelalte formatiuni sa lase sa treaca mai multe ore inainte de a lua decizii.

Majoritatea analistilor si politologilor au fost de acord, in perioada campaniei electorale, ca o coalitie Jamaica - testata pana acum doar la nivel regional - va fi fi dificil de legat.