Prezenta la urne in alegerile parlamentare desfasurate duminica in Germania era la ora locala 14.00 usor mai scazuta fata de prezenta la aceeasi ora in scrutinul de acum patru ani, a informat intr-un comunicat Biroul Electoral Federal, citat de Reuters.

Mai exact, la 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei), 41,1% dintre alegatorii inregistrati au votat, comparativ cu 41,4% in 2013. Aceasta statistica mascheaza insa o variatie considerabila in intreaga tara. Cu putin timp inainte, Renania de Nord-Westfalia, cel mai dens populat land german, a raportat o crestere de 3% a prezentei la urne.

61,5 milioane de germani sunt asteptati duminica la urne pentru a alege membrii noului Parlament, al caror numar minim a fost fixat la 598. Sectiile de votare urmeaza sa se inchida la ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), dupa care vor fi anuntate primele exit-poll-uri.

Germania este o democratie parlamentara unde cancelarul este ales de deputatii din Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, provenita din alegeri. Angela Merkel (63 de ani), aflata de 12 ani la putere, este marea favorita pentru a obtine cel de-al patrulea mandat de cancelar.