Doi candidati la functia de cancelar al Germaniei au votat deja in circumscriptiile lor. Este vorba despre Martin Schulz (SPD si candidatul Partidului Verzilor, Cem Ozdemir. Schulz a votat in localitatea sa de bastina, Wurselen, insotit de sotia sa Inge. Dupa aceasta, el a facut un ultim apel, printr-un videoclip postat pe Facebook, la electoratul social-democrat, ca sa mearga la vot. In jurul orei pranzului a votat si presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier.

Merkel si SchulzFoto: AGERPRES

Steinmeier a votat intr-un local de vot amenajat intr-o scoala din Berlin. El a venit impreuna cu sotia sa, pe ploaie, si s-a asezat la rand, in urma altor alegatori, cu care a conversat in timpul asteptarii. Presedintele Germaniei s-a aratat placut impresionat de larga participare la vot, pe care a putut-o trai "live", in scoala din Berlin unde a votat.

In alt oras al Germaniei, ceva mai devreme, vremea tinea cu alegerile. "Pe un soare stralucitor, tocmai am votat aici, in primaria din orasul meu natal Wurselen, impreuna cu sotia mea. Doua voturi "atat primul, cat si cel de-al doilea- le-a primit deja SPD-ul. Desigur ca aceasta inca nu ajunge, acum e randul vostru, acum trebuie sa iesiti voi. Acum trebuie ca si voi sa iesiti si sa votati".

Cu aceste cuvinte i-a indemnat candidatul SPD Martin Schulz pe social-democrati sa iasa la vot. Partidul sau inregistra in ultimul sondaj de opinie al institutului Emnid, o intentie de vot de 22%, in scadere cu 3,7% fata de alegerile din 2013.

Un foarte matinal alegator a fost Cem Ozdemir, presedintele Verzilor (Bundnis90/Die Grunen), care este de origine turca. El a votat imediat dupa deschiderea centrului de votare din Berlin-Kreuzberg. Bine dispus, el i-a salutat pe jurnalisti, insa la iesirea din cabina de vot nu a facut niciun comentariu. Votul sau a fost, probabil, menit ca un semnal pentru electoratul german de origine turca, de a iesi la vot.

Intr-un sondaj de opinie realizat saptamana trecuta in randul acestuia de institutul Data 4U, 41% dintre respondenti nu stiau daca vor iesi sa voteze. Motivul ar fi ca faptul ca se simt neintelesi de partidele germane. O mare parte dintre ei citesc stirile din ziare turcesti, in care partidele germane sunt constant criticate.

Daca turcii germani nu participa la vot, aceasta inseamna pierderi mai cu seama pentru SPD si Verzi, care pierd din voturi, prezumtiv in favoarea nationalistilor de la AfD.

Potrivit ultimelor calcule aparute in presa germana, urmatorul Bundestag va fi mai mare decat niciodata, avand intre 680 si 700 de parlamentari. Astfel, el ar fi cel mai mare parlament dintr-o tara europeana. Cel mai mare Bundestag de pana acum a avut 672 de parlamentari, dupa alegerile din 1994.

Inca din anul 2013, de la fostele alegeri, presedintele Bundestagului, Norbert Lammert (CDU), a criticat dimensiunile acestuia, spunand ca dauneaza efeicientei activitatii parlamentare. Lammert a solicitat in mod repetat stabilirea unui prag al numarului de parlamentari, insa acest lucru nu s-a realizat.