Mai multe tari cer Organizatiei Natiunilor Unite sa isi reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic in dezbatere, a fost redeschis de asa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunari Generale a ONU, relateaza AFP.

G4, format din Germania, Japonia, India si Brazilia - tari cu greutate in economia mondiala - vor sa obtina locuri de membri permanenti ai Consiliului. Formula actuala, neschimbata din perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial, cuprinde 15 tari, dintre care cinci sunt membri permanenti, cu drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit si Franta. Cele 10 locuri de membri nepermanenti sunt ocupate prin rotatie, pe perioade de doi ani; Romania incearca in prezent sa obtina un astfel de loc, scrie Agerpres. Intr-un comunicat dat publicitatii joi, G4 a apreciat ca forul conducator al ONU, care poate decide sanctiuni si autoriza recurgerea la forta pe scena internationala, "nu reflecta evolutia realitatii mondiale" asa cum ar trebui "pentru a putea actiona in fata unor provocari complexe".

In paralel, Franta si Mexicul pledeaza de patru ani pentru reformarea dreptului de veto in cadrul Consiliului, astfel incat membrii permanenti sa nu mai poata recurge la aceasta modalitate de blocare a rezolutiilor in cazul unor atrocitati masive. Cel mai recent, Rusia a facut uz de aceasta prerogativa in legatura cu conflictul din Siria.

Vineri, la o reuniune organizata la Natiunile Unite de organizatiile neguvernamentale Amnesty International si Human Rights Watch, ministrul francez pentru afaceri europene, Jean-Baptiste Lemoyne, a criticat din nou aceste blocaje, aratand ca "avem nevoie de un Consiliu de Securitate capabil sa ia masuri corespunzatoare si eficace, fara a fi paralizat de utilizarea dreptului de veto".

Deciziile Consiliului de Securitate devin obligatorii pentru toate cele 193 de state membre ale ONU, daca intrunesc noua voturi si nu se exercita niciun veto. In practica, cei cinci membri permanenti - tari care dispun de armament nuclear - au o influenta puternica, iar consensul este obtinut de multe ori prin intruniri neoficiale, in diferite formule restranse.