Alegerile parlamentare germane care au loc duminica, 24 septembrie, se deruleaza potrivit unui sistem complex, care combina scrutinul uninominal direct intr-un tur si principiul proportional, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Germania este o democratie parlamentara unde cancelarul este ales de deputatii din Bundestag, camera inferioara a Parlamentului, provenita din alegeri.

Doua voturi

Fiecare dintre cei 61,5 milioane de alegatori dispune de doua voturi pentru alegerea deputatilor, al caror numar minim este fixat la 598. Numarul exact al acestora nu va fi insa cunoscut decat la incheierea scrutinului.

Jumatate dintre fotolii (299) sunt atribuite printr-un scrutin uninominal direct la nivel de circumscriptii. Candidatul plasat primul, chiar daca nu are 50% din voturi, este ales. Ceea ce favorizeaza, in mod traditional, marile partide, in conditiile in care formatiunile mici nu au decat foarte putini deputati alesi direct.

Dar alegatorii dispun de un al doilea vot, pe care il atribuie unei liste de partid in fiecare stat regional. Aici intervine sistemul proportional, introdus sub influenta aliatilor dupa Razboi pentru a evita revenirea la putere a totalitarismului, cu un prag minim de 5% din voturi pentru a intra in Bundestag.

Fotolii suplimentare

Alegatorii pot vota de doua ori pentru acelasi partid sau nu. Germanii opteaza adeseori pentru a doua varianta deoarece sunt obisnuiti sa fie condusi de coalitii, din cauza sistemului proportional, si incearca sa influenteze compozitia lor.

Al doilea vot are multa importanta: scorul obtinut de fiecare partid in fiecare stat regional va determina in mare parte numarul de alesi trimisi in final in Bundestag, printr-un sistem de calcul complicat.

Daca un partid obtine spre exemplu intr-o regiune sau pe plan national 30% din voturi pe sistemul proportional va avea dreptul la 30% din toate fotoliile de parlamentar.

Tot mai multi deputati

In acest stadiu, apar doua situatii: daca numarul de deputati alesi direct in scrutin majoritar reprezinta un total inferior acestui prag de 30%, se completeaza cu alesi de pe listele regionale. Daca, in schimb, este superior scorului proportional (ceea ce se intampla adeseori pentru cele doua mari partide, conservatorii si social-democratii), aceste fotolii directe suplimentare raman in vigoare si majoreaza deci mecanic numarul total de deputati din Bundestag.

In astfel de cazuri, Curtea Constitutionala germana a impus o reechilibrare sub forma unei atribuiri de fotolii suplimentare si partidelor mici, pentru a prezerva dimensiunea proportionala a scrutinului.

In acest fel numarul total de deputati a crescut din vot in vot in ultima perioada: acum sunt deja 630 de deputati in Bundestag si unele proiectii indica ca ar putea ajunge la 700. Tentativele de plafonare a acestui numar au esuat.