Premierul britanic, Theresa May, a propus Uniunii Europene o perioada de tranzitie de doi ani de zile, dupa Brexit, in discursul sau de la Florenta, relateaza AFP.

"In aceasta perioada, relatiile dintre UE si Regatul Unit ar ramane neschimbate, pentru a asigura o iesire lina si ordonata din UE", a spus May.

Dornica sa-si linisteasca partenerii europeni, aceasta a subliniat ca, in ciuda Brexitului, Marea Britanie nu va intoarece spatele UE. "Reusita negocierilor noastre este in interesul tuturor", a spus ea.

Aceasta perioada de tranzitie va oferi Marii Britanii posibilitatea de a continua sa faca afaceri in mod liber cu blocul european, o propunere reclamata de ministrul sau de Afaceri Philip Hammond si de mediul de afaceri.

"Stiu ca firmele, in special, vor primi favorabil certitudinile pe care aceasta (perioadea de tranzitie) le va da", a precizat Theresa May.

Negociarul sef al UE Michel Barnier a salutat "spiritul constructiv" a discursului premierului britanic.

Theresa May "a exprimat un spirit constructiv care este de asemenea si spiritul UE in aceasta negociere inedita", a declarat Barnier, intr-un comunicat citat de AFP.