Un bust din Bronz al lui Iosif Stalin a fost inaugurat vineri la Moscova, alaturi de alti lideri sovietici, in ciuda criticilor care vad in aceasta initiativa o noua tentativa a Kremlinului de a reabilita dictatorul, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sculptura a fost inaugurata de cea a altor sase lideri sovietici, fiind asezata intre Lenin, fondatorul URSS, si Mihail Gorbaciov. Aceste busturi se alatura altor 33 care formeaza "aleea liderilor" din istoria Rusiei.

Aleea este o initiativa a Societatii rusesti de Istorie militara, infiintata de presedintele Vladimir Putin si condusa in prezent de ministrul Culturii, Vladimir Medinski.

Figura lui Stalin continua sa divizeze profund societatea rusa, unii vazand in el motorul industrializarii tarii si arhitectul victoriei asupra Germaniei naziste, altii denuntand un tiran care a ucis milioane de oameni.

Mormantul lui Stalin se gaseste langa Kremlin, chiar langa mausoleul lui Lenin.

"Stalin nu a condus Rusia?", i-a intrebat pe ziaristi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Un monument inaugurat in spatiul public reprezinta o recunoastere pentru actiunile trecute:", a replicat organizatia Memorial, principall ONG care apara drepturile omului in Rusia.

"Problema este ca rusii nu inteleg pur si simplu amploarea crimelor lui Stalin", potrivit sursei citate.