Rusia a lansat vineri la apa un puternic spargator de gheata nuclear, Sibir, care va fi destinat transportului de marfuri prin pasajul Nord-Est, care permite reducerea considerabila a timpului de transport intre Europa si Asia, scrie AFP.

Considerata una dintre cele mai puternice din lume, aceasta nava, cu o lungime de 173,3 metri si o latime de 34 de metri, este a doua dintr-o serie de trei spargatoare de gheata comandate de agentia nucleara Rosatom pentru marina comerciala.

Constructia acestora trebuie terminata in 2020 de catre santierele navale din Sankt Petersburg (nord). Primul din serie, Arktika, a fost inaugurat in 2016.

Prezentate drept cele mai mari si mai puternice din lume in categoria lor, aceste nave cu propulsie nucleara fac parte dintr-un proiect destinat sa permita navigatia pe termen lung, in intreaga perioada a anului, prin pasajul Nord-Est, care leaga Atlanticul de Pacific. Aceasta ruta ar urma sa simplifice pentru Rusia livrarea de hidrocarburi spre Asia de Sud-Est.

Aceasta ruta maritima, devenita practicabila in lunile de vara gratie incalzirii climatice, permite economisirea a 12 pana la 15 zile de calatorie in raport cu rutele comerciale traditionale, in special prin canalul Suez. Relativ putin folosita pana in prezent, se asteapta ca ruta sa joace un rol in crestere in comertul international.