Dupa ce au devenit celebri sapand in mormanele de moloz generate de dezastre din toata lumea, inclusiv in 2001, dupa atacurile de la World Trade Center, salvatorii mexicani porecliti “cartitele” se afla, din pacate, din nou pe un teren familiar, scotand oameni dintre ruine in orasul lor de bastina, noteaza Reuters.

Topos, salvatorii mexicani celebri pentru interventiile lorFoto: Captura YouTube

“Cartitele", Topos in spaniola, s-au format ca un grup de voluntari de cautare si salvare dupa cutremurul devastator ce a lovit Mexico City in 1985, ei salvand atunci vieti in cartierul muncitoresc Tlatelolco, unde interventia guvernamentala a fost una slaba.

Ei au devenit cunoscuti ca niste lucratori neinfricati, ce isi pun viata in pericol pentru a-i ajuta pe altii si au mers in mers in misiuni de salvare pana si in Haiti, Nepal sau Filipine.

Acum ei se confrunta cu un alt cutremur mortal la ei acasa, un test pentru ce au invatat de-a lungul anilor dar si al progresului din Mexico City in materie de pregatire pentru dezastre.

Oscar Guevara, un doctor din statul Queretero din centrul Mexicului ce a intrat in Topos in 2010, a spus ca echipa sa a gasit trei oameni in viata, dar si trupurile celor ce murisera in ruinele unei cladiri.

Descriind cum a salvat o femeie pe nume Joanna miercuri la 5 dimineata dintr-o cladire prabusita, Guevara a spus ca “intensa emotie” a descoperirii cuiva in viata este toata motivatia necesara de care are nevoie pentru aceasta periculoasa munca.

Pornit ca un grup ad-hoc de interventie, Topos s-a constituit formal in 1986 si acum sunt inregistrati la ONU si participa la programe internationale de pregatire pentru cazuri de dezastre.

Hector Mendez, care a infiintat o filiala Topos dupa cutremurul din 1985, a declarat ca abia se intorsese din Statele Unite, unde a ajutat la eforturile din Clearwater (Florida) si Key West dupa uraganul Irma.

Dupa cutremurul de marti, el si alti Topos au convins politisti pe motociclete sa-i duca imediat la ruinele scolii Enrique Rebsamen din sudul Mexico City, unde cel putin 25 de oameni au murit, multi dintre ei copii.

Imaginile televizate cu serviciile de urgenta si cu voluntarii civili lucrand umar la umar pentru a salva elevii prinsi sub daramaturi au starnit emotie in toata tara.

Unsprezece copii au fost scosi din ruinele scolii iar eforturile uriase continua desi timpul trece implacabil.

Salvatorii au reusit joi dimineata sa comunice cu o fetita de 12 ani prinsa in ruine, dar inca nu stiu exact unde este. Eforturile continua, intrerupte doar de momentele in care echipele de cautare cer liniste totala si toata lumea, inclusiv trecatorii, ingheata si nu scot niciun sunet pentru a se auzi orice strigat de ajutor.