​Premierul spaniol a cerut liderilor miscarii separatiste din Catalonia sa incheie “escaladarea” situatiei, in conditiile in care mai multe mii de oameni au iesit in strada in Barcelona pentru a protesta fata de incercarile Madridului de a opri referendumul pentru independenta, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Incetati aceasta escaladare a radicalismului si nesupunerii acum si pentru totdeauna”, a declarat miercuri seara Mariano Rajoy intr-o declaratie televizata in timp ce protestatarii inca erau in centrul Barcelonei, dupa o manifestatie ce a durat toata ziua.

Anterior, liderul Cataloniei acuzase guvernul spaniol ca a suspendat autonomia regiunii duopa ce politia a intensificat eforturile pentru oprirea unui scrutin pentru independenta ce a declansat una dintre cele mai grave crize politice din ultimele patru decade, de cand Spania s-a reintors la democratie.

Guardia Civil a facut raiduri la 12 birouri ale guvernului regional si a arestat 14 oficiali de rang inalt miercuri, actiunea fiind parte a unei operatiuni de oprire a referendumului - declarat ilegal de Madrid - ce este programat pentru 1 octombrie.

Carles Puigdemont, seful guvernului pro-independenta catalan, a spus ca raidurile sunt o agresiune coordonata a politiei ce arata ca Madridul “a suspendat de facto auto-guvernarea locala si a aplicat o stare de urgenta de facto” in Catalonia.