Uraganul Maria a lasat fara curent electric intreaga Insula din Puerto Rico, pe care aproximativ 3,5 milioane de oameni locuiesc, potrivit oficialilor din cadrul serviciilor pentru situatii de urgenta, conform BBC.

Uragan MariaFoto: YouTube

Seful agentiei de management in situatii de dezastre naturale, Abner Gomez, a anuntat ca uraganul a avariat "totul in calea sa". In acelasi timp Abner Gomez a indemnat populatia sa stea in case.

Guvernatorul teritoriului Puerto Rico, Ricardo Rossello i-a cerut anterior presedintelui Donald Trump sa declare insula zona de dezastru, dupa ce uraganul a creat inundatii si rafale de vant extrem de periculoase. Guvernatorul a mai mentionat ca pagubele majore sunt inevitabile si a anuntat ca au fost deschise aproximativ 500 de centre in care oamenii se pot refugia.

Uraganul a ucis deja sapte persoane pe Insula Dominica care a fost afectata dur luni. Imaginile surprinse cu drona releva case distruse, iar bilantul mortilor este posibil sa creasca pe Insula. Pentru moment exista putine informatii deoarece mijloacele de comunicare au fost intrerupte.

Imaginile care circula pe retelele de socializare arata acoperisuri smulse de rafale de vant cu o viteza de pana la 225 de kilometri pe ora, copaci prabusiti si cabluri de electricitate smulse in capitala portoricana. Uraganul Maria a atins uscatul miercuri, potrivit Centrului National American al Uraganelor (NHC).

Puerto Rico inregistreaza o datorie publica de 73 de miliarde de dolari, iar pagubele provocate de uraganul Maria pot amplifica aceasta criza. Teritoriul s-a confruntat cu un uragan de categoria 5 in anul 1861, iar Maria este al doilea cu aceasta intensitate si are aproximativ aceeasi traiectorie ca Irma.