Ca alti fosti presedinti si sefi de guverne, si Barack Obama a luat drumul Wall Street-ului dupa ce a plecat de la Casa Alba, unde sustine conferinte generos remunerate, in ciuda faptului ca Hillary Clinton a fost dur criticata pentru discursurile de acest tip, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul presedinte democrat va fi lunea viitoare vedeta unei conferinte la care participa crema sectorului de sanatate, organizata de banca de investitii Cantor Fitzgerald la New York, in perioada 25 - 27 septembrie, au declarat doua surse, pentru agentia internationala de presa. Obama va sustine un discurs si va raspunde apoi intrebarilor din audienta, au spus aceste surse, care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Obama ar urma in special sa evoce "Obamacare", reforma sistemului american de sanatate care a marcat presedintia sa si pe care republicanii vor sa o elimine, fara a ajunge insa la un acord in acest sens, pana acum.

Pentru aceasta prestatie, care nu ar urma sa depaseasca doua ore, Barack Obama va primi circa 400.000 de dolari, a spus una dintre surse.

In august, primul presedinte de culoare al SUA a tinut o conferinta de lux in cadrul unui summit organizat de divizia de gestiune a marilor averi a bancii americane Northern Trust la New York, a declarat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.

La aceasta reuniune au participat si fostul primar al New York-ului, miliardarul Michael Bloomberg, Jonathan Trull, consilier pe securitate cibenetica la Microsoft, Marie Wieck, insarcinata cu proiectul "Blockchain", tehnologia din spatele bitcoin, la IBM, si Matt Whineray, unul dintre liderii fondului New Zealand Superannuation Fund.

Fostul presedinte american a incasat alti 400.000 de dolari pentru aceasta conferinta, dupa cum a aratat agentia Bloomberg, care relateaza si despre un al discurs sustinut saptamana trecuta la Washington intr-o conferinta organizata de fondul american Carlyle.

"Elitele"

Acestea sunt primele discursuri pe care le sustine Barack Obama pe Wall Street dupa ce a parasit Biroul Oval in 20 ianuarie.

Acesta a mai fost platit insa pentru alte sase interventii din mai, in Italia, Germania, Scotia, Canada, Indonezia si Coreea de Sud. Acesta are programate discursuri in astfel de conferinte de lux in 29 septembrie la Toronto si in ianuarie, la New York, intr-o sinagoga.

"Discursurile platite i-au permis presedintelui Obama sa contribuie cu 2 milioane de dolari la programele de formare si de gasire a unui loc de munca pentru tinerii defavorizati din Chicago", a declarat Kevin Lewis, un purtator de cuvant al fostului presedinte.

Aceste activitati pe Wall Street risca insa sa starneasca nemultumiri in cadrul partidului sau, in cautare de leadership si in cadrul caruia reprezinta o autoritate morala.

De la infrangerea lui Hillary Clinton, Bernie Sanders si senatoarea Elizabeth Warren, lidera aripii de stanga a partidului Democrat, cunoscuti pentru ostilitatea lor fata de lumea finantelor, par sa isi impuna tematicile.

"Acest tip de apartii, in plus si foarte bine platite, ar putea sa ii afecteze reputatul in cadrul bazei de stanga a partidului si sa intareasca perceptia ca democratii sunt parte a elitelor", crede Randy Albelda, profesor la Universitatea Massachusetts Boston.

Barack Obama si Wall Street intretin legaturi ambigue: marii finantisti americani nu au digerat inca complet criticile fostului presedinte, care a calificat in 2010 practicile lor drept "periculoase", in plina campanie pentru inasprirea reglementarii financiare.

In acelasi timp, administratia Obama nu a adus marile banci in fata tribunalelor, in ciuda faptului ca greselile pe care le-au facut au condus la criza financiara din 2008.

Inaintea fostului presedinte american, alti sefi de guvern din marile democratii au primit bani frumosi pentru a-si impartasi experienta in fata cercurilor financiare de elita.

Tony Blair, fostul premier britanic, si Bill Clinton sunt cele mai mari exemple. Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost in 2013 unul dintre vorbitorii vedeta la SALT, o conferinta organizata la Las Vegas de finantistul Anthony Scaramucci, efemerul director de comunicare al lui Donald Trump la Casa Alba.