Noile sanctiuni impuse Coreei de Nord sunt "crude, imorale si inhumane" si nu vor duce decat la accelerarea programului sau nuclear, a avertizat luni ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, intr-un comunicat publicat de agentia oficiala KCNA si citat de AFP.

Sanctiunile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU reprezinta "un act de ostilitate pentru eliminarea fizica a poporului" nord-coreean, denunta ministerul amintit.

Aceasta a opta serie de sanctiuni, adoptata pe 11 septembrie, vizeaza sanctionarea Phenianului pentru ca a efectuat un nou test nuclear. Interzicand mai ales exporturile de textile si reducand aprovizionarea cu petrol, acestea ar putea costa Coreea de Nord doua miliarde de dolari.

Intre timp, Japonia va desfasura marti un sistem suplimentar de aparare antiracheta pe insula Hokkaido, a spus pentru AFP, un purtator de cuvant al ministerului Apararii, la cateva zile dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta care a survolat regiunea.

Potrivit autoritatilor locale, guvernul a implementat deja un sistem de aparare antiracheta Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) intr-o alta parte a orasului Hokkaido.

Premierul japonez Shinzo Abe avertizase ca tara sa "nu va tolera niciodata provocarile Coreei de Nord" si a indemnat comunitatea internationala sa faca mai multa presiune asupra Phenianului.