Seful diplomatiei franceze Jean-Yves Le Drian a apreciat luni, la New York, intr-un mesaj voalat adresat lui Donald Trump, ca este "esentiala" respectarea acordului in domeniul nuclear cu Iranul, declarandu-se deschis oricaror completari dupa 2025, relateaza Reuters.

Presedintele american, care a promis in 2016, in cursul campaniei prezidentiale, sa "rupa" Acordul de la Viena, urmeaza sa decida - pana pe 15 octombrie - daca "certifica" sau nu in Congres ca Teheranul respecta prevederile acordului din 2015.

El a validat acordul in doua randuri de cand a fost ales, o "certificare" care intervine din 90 in 90 de zile.

"Este esential sa respectam (acordul), pentru a evita o spirala a proliferarii si incurajarii, astfel, a partidelor celor mai dure din Iran in a se lansa in a se dota cu arma nucleara", a declarat Jean-Yves Le Drian intr-o conferinta de presa in marja celei de-a 72-a Adunari Generale a ONU, la New York.

"Conteaza cu adevarat sa se respecte aceasta linie. Franta va incerca sa-l convinga pe presedintele Trump de pertinenta acestei optiuni, chiar daca (acordul) poate fi completat printr-un efort dupa 2025", a adaugat el.

Acordul de la Viena prevede ridicarea treptata a sanctiunilor adoptate de catre Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Eurpeana (UE) si Statele Unite impotriva Iranului, in schimbul angajamentelor Teheranului cu privire la programul sau nuclear.

Data-limita din octombrie 2025 va marca finalul rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar nu va insemna incetarea acordului, pe care Iranul va trebui sa continue sa-l onoreze.

In august, o purtatoare de cuvant a Ministerului francez de Externe, Agnes Romatet-Espagne, declara ca Acordului de la Viena ar putea sa-i fie anexate noi clauze prin care sa se statueze cu privire la programul balistic al Iranului dupa 2025.

"Este necesara o vigilenta cu privire la implementarea (acordului de catre Iran). Nu exista vreo actiune (a Iranului) care sa ne permita sa credem ca (acordul) nu este pus in aplicare", a subliniat seful diplomatiei franceze.