Mai multi demonstranti evrei ultra-ortodocsi au protestat, duminica, impotriva arestarii unui recrut al armatei din comunitatea lor. Protestatarii s-au ciocnit cu politia din Ierusalim, iar opt barbati au fost retinuti, anuntaReuters.

Politia a folosit un tun de apa si mai multi ofiteri aflati in misiune pentru a opri protestul, care aproape devenise violent, de langa biroul militar de recrutare al Ierusalimului, aflat la marginea unuia dintre cartierele ultraortodoxe ale orasului.

Politistii au spus ca protestul a pornit din cauza arestarii unui barbat care a refuzat sa se prezinte la recrutare.

Desi majoritatea studentilor seminaristi ultra-ortodocsi primesc o scutire de la serviciul militar pe motive religioase, ei trebuie sa obtina scutirea printr-o procedura de inscriere.

Curtea Suprema a Israelului a decis, saptamana trecuta, ca fragmente din legea care scuteste studentii seminaristi de serviciul militar sunt neconstitutionale si a dat guvernului un an pentru a rezolva problema.

Majoritatea evreilor din Israel, barbati si femei, sunt chemati in armata cand implinesc 18 ani.

Purtatorul de cuvant al politiei, Luba Samri, a spus ca protestatarii au blocat strazile si au aruncat cu pietre in politisti. In inregistrarile video se poate vedea cum politistii lovesc si imping cativa protestatari.