Ungaria ar putea suporta consecinte financiare daca sfideaza o decizie a Curtii de Justitie a UE care o obliga sa accepte cota ce i-a fost alocata din randul refugiatilor sositi in Europa, a declarat cancelarul german Angela Merkel intr-un interviu pentru un ziar regional, citeaza Reuters.

Angela Merkel si Peter SzijjartoFoto: Colaj foto

Remarcile sugereaza o inasprire a tonului Germanei fata de guvernul conservator ungar al lui Viktor Orban, care a fost destul de vocal in opozitia sa fata de un acord potrivit caruia fiecare tara a Uniunii Europene ar trebui sa accepte sa primeasca o cota de refugiati.

"Oricine respinge aceasta solidaritate trebuie sa accepte ca nu va fi fara consecinte, inclusiv pentru negocierile asupra sprijinului financiar viitor", a declarat Merkel in interviul acordat ziarului Nordwest Zeitung si publicat vineri.

Tonul mai dur adoptat de Merkel, care vine cu o saptamana inainte de alegerile legislative in care aceasta candideaza pentru un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, reflecta pozitia lui Martin Schulz, rivalul sau social-democrat, care e de mult timp un critic vehement al stilului nativist al lui Orban.

Peter Szijjarto: Ungaria da dovada de o "solidaritate exceptionala" fata de Germania

Ungaria da dovada de o "solidaritate exceptionala" fata de Germania, in conditiile in care contribuabilii ungari platesc pentru a proteja granitele tarii, protejand astfel Germania impotriva imigratiei ilegale, a declarat sambata ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, in legatura cu declaratiile Angelei Merkel, relateaza agentia maghiara MTI, citata de Agerpres.

"Ungaria a cheltuit peste 800 de milioane de euro pentru protectia frontierelor si nu a primit niciun ajutor", a spus Szijjarto.

El a salutat totodata sprijinul in crestere pentru pozitia Ungariei in ceea ce priveste migratia in ultimii doi ani.

"Guvernul ungar a spus de la inceput ca nu este nevoie sa fie aduse probleme aici, ci sa se ofere ajutor in locurile unde exista probleme", a spus el, referindu-se la migrantii care fug din zone de conflict pentru a ajunge in Europa.

Ministrul a subliniat ca Germania este un partener economic important pentru Ungaria.

"Companiile germane iau o mare parte din fondurile UE destinate Ungariei, insa nu ne deranjeaza pentru ca ei angajeaza cetateni ungari, asa ca situatia este favorabila pentru toata lumea", a spus el.