Seful Foreign Office Boris Johnson isi prezinta viziunea unui Brexit "glorios" intr-un lung articol publicat sambata de ziarul The Daily Telegraph, relansand astfel zvonuri potrivit carora ar urmari sa-i conteste premierului Theresa May sefia Partidului Conservator, relateaza News.ro.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

In contextul in care premierul britanic urmeaza sa-si prezinte conceptia cu privire la Brexit intr-un discurs, vineri, la Florenta, in Italia, seful diplomatiei publica un articol de 4.300 de cuvinte, in care-si depaseste cu mult atributiile ministeriale, iar pe alocuri trece dincolo de demersul urmat de Guvern.

Regatul Unit, scrie el, nu va plati ca sa aiba acces in viitor pe piete europene.

Odata ce va fi parasit Uniunea Europeana, tara va fi nevoita sa se imprumute ca sa investeasca in infrastructura si va trebui, de asemenea, sa reformeze fiscalitatea si sa stabileasca pragurile imigratiei, asa cum intentioneaza.

"Prietenii mei, trebuie sa va spun ca exista oameni care, trist, ne subestimeaza tara. Ei cred ca Brexitul nu va avea loc", scrie el in Daily Telegraph.

"Eu sunt aici ca sa va spun ca tara noastra va reusi in noua sa aventura nationala si va reusi din plin. Viitorul nostru va fi glorios", adauga el.

Analistii asteptau ca Boris Johnson, care a facut campanie in favoarea iesirii din UE, sa incerce sa o detroneze pe Theresa May dupa ce aceasta a pierdut majoritatea absoluta a conservatorilor in Camera Comunelor in alegerile legislative de la 8 iunie pe care le-a convocat ca sa-si consolideze pozitia.

Insa el si-a afisat in mod public loialitatea fata de sefa conservatorilor.

Cotidianul The Times a dezvaluit saptamana aceasta ca Boris Johnson se considera pus pe tusa, in contextul in care Theresa May se pregateste de un compromis cu privire la textul de lege referitor la Brexit, pentru a usura negocierile cu UE.