Legea abilitarii care autorizeaza Guvernul francez sa reformeze prin ordonante Codul Muncii a fost promulgata discret de Emmanuel Macron si a fost publicata sambata in Jurnalul Oficial, relateaza News.ro citand presa franceza.

Ea autorizeaza Guvernul, intr-un termen de sase luni incepand de la promulgare, "sa ia prin ordonante orice masura care tine de domeniul legii" in vederea reformarii Codului Muncii.

Aceste ordonante - al caror continut a fost dezvaluit la 31 august de catre Exercutivul lui Edouard Philippe - urmeaza sa fie prezentate in Consiliul de Ministri pe 22 septembrie si ar putea sa intre in vigoare dupa semnarea lor de catre seful statului Emmanuel Macron.

Consiliul Constitutional a validat pe 7 septembrie, fara vreo obiectie, proiectul de lege, dupa ce a fost sesizat de deputati din cadrul La France Insoumise (LFI), comunisti si socialisti, asociati unor independenti, dupa adoptarea de catre Parlament a textului care initiaza o reforma a muncii promise de Macron in campania sa electorala.

La fel ca mai multe organizatii sindicale, aceste partide apreciaza ca reforma, departe de a rezolva problema somajului in masa, aduce o atingere grava drepturilor salariatilor.

In prelungirea Legii muncii din 2016, ordonantele modifica negocierea acordurilor colective de munca in intreprinderi, carora le sporeste rolul.

Ele prevad, intre altele, plafonarea compensatiilor in caz de concediere abuziva, reducerea termenului recursului, fuzionarea instanetlor reprezentative ale personalului si posibilitatea de a negocia fara sindicat in intreprinderi mici.

O prima zi de actiune impotriva acestei noi reforme a dreptului muncii a avut loc pe 12 septembrie, la initiativa sindicatelor CGT, Solidaires si FSU, carora li s-au alaturat Unef si mai multe federatii departamentale din cadrul FO.

Alta mobilizare este prevazuta pe 21 septembrie, iar "Franta nesupusa" a lui Jean-Luc Melenchon organizeaza separat o manifestatie la 23 septembrie.