Comisia Europeana va prezenta la sfarsitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spatiul de libera circulatie Schengen pentru a le adapta noilor provocari, scrie cotidianul El Pais, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initiativa survine la scurt timp dupa ce cinci state europene, inclusiv Franta si Germania, au cerut celorlalte tari membre ale spatiului Schengen sa accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor exceptionale ce pot fi instituite la frontierele interne.

Riscurile teroriste par sa-i fi convins in final pe responsabilii Comisiei Europene sa se gandeasca la noi reguli pentru functionarea spatiului Schengen. Comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, a admis ca actualele norme prezinta unele carente ce fac dificila combaterea terorismului. Totusi, el a adaugat ca nu va da un cec in alb pentru orice introducere temporara a controalelor la frontierele interne.

In acest context, Avramopoulos a amintit ca in luna noiembrie trebuie sa inceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membra a UE, dar face parte din Schengen) si Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migratia ilegala.

Desi nu s-a regasit pe agenda reuniunii JAI desfasurata joi la Bruxelles, reforma spatiului Schengen a fost totusi discutata, noteaza El Pais. Franta si Danemarca, doua dintre tarile care au prezentat o initiativa comuna pentru a extinde pana la patru ani controalele la frontierele interne, si-au sustinut aceasta idee in dezbatere. Conform aceluiasi cotidian, aceste tari impreuna cu Germania, Austria si Norvegia mizeaza pe sprijinul - sau macar pe lipsa opozitiei - majoritatii statelor membre pentru promovarea acestei initiative.

'Stim ca teroristii de la Barcelona au trecut prin Franta. Trebuie sa gasim o modalitate de a continua sa controlam frontierele', a declarat in fata jurnalistilor ministrul francez de interne Gerard Collomb.

Si omologul sau german Thomas de Maiziere a subliniat ca 'atat timp cat frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va exista necesitatea unor controale interne la frontiere'.

Pe de alta parte, comisarul Avramopoulos a anuntat ca va propune in luna octombrie crearea unei unitati europene de informatii pentru a raspunde amenintarii teroriste, cu obiectivul de a imbunatati schimburile de date despre teroristi si combatanti straini, el comparand acest viitor serviciu secret european cu CIA-ul american.

Ideea crearii unei astfel de structuri europene de informatii a fost avansata si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in discursul sau de miercuri despre stare Uniunii, in care a pledat pe ansamblu pentru aprofundarea integrarii europene si a sporirii rolului institutiilor comunitare in detrimentul autoritatilor nationale.