Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat ferm" vineri ultimul tir nord-coreean de racheta care a survolat Japonia, pe care l-a calificat ca "extrem de provocator", transmite AFP.

Este vorba de "actiuni scandaloase", potrivit Consiliului, care cere Coreei de Nord oprirea imediata a acestora.

"Aceste actiuni nu reprezinta o amenintare doar pentru regiune, ci si pentru toate statele membre ale ONU", se arata intr-o declaratie a Consiliului de Securitate publicata la finalul unei reuniuni de urgenta cu usile inchise, potrivit Agerpres.

Lansarile de rachete ale Coreei de Nord "la fel ca alte actiuni ale sale recente si declaratii publice submineaza deliberat pacea regionala si stabilitatea", adauga documentul, care nu face referire la noi sanctiuni si care a fost aprobat de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, printre care Japonia, membru nepermanent.

Coreea de Nord a lansat o noua racheta vineri. Aceasta a survolat Japonia, dupa care a cazut in mare la aproximativ 2.000 km spre est. Potrivit lui Joseph Demsey, de la Institutul International de Studii Strategice, acesta a fost "cel mai lung zbor al uneia dintre rachetele lor (nord-coreene) balistice".

Racheta a fost lansata de la un poligon de langa Phenian, la mai putin de o saptamana dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o a opta runda de sanctiuni, intr-o incercare de a convinge Coreea de Nord sa renunte la controversatele sale programele balistic si nuclear.

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau francez Emmanuel Macron au indemnat la 'negocieri directe' cu Phenianul, pentru a reduce tensiunile dupa cel mai recent test balistic nord-coreean, a anuntat vineri Kremlinul, informeaza AFP si TASS.

In timpul unei discutii telefonice, ei au subliniat la unison 'caracterul inadmisibil al continuarii escaladarii' tensiunilor in peninsula coreeana, informeaza Kremlinul intr-un comunicat, adaugand ca cei doi lideri s-au pus de acord asupra "necesitatii de a rezolva aceasta situatie extrem de complicata exclusiv prin mijloace politice si diplomatice, prin reluarea negocierilor directe".