Subiectul "Retragerea completa a fortelor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova" a fost inclus, la cererea Chisinaului, pe lista punctelor suplimentare de pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale ONU si va fi examinat in octombrie, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, in contextul unor informatii aparute in presa conform carora dezbaterea acestei teme ar fi fost amanata de catre ONU, informeaza Agerpres, citand presa moldoveana.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Conform programului de lucru al Comitetului General, responsabil de aspectele procedurale ale intocmirii si completarii agendei sesiunii Adunarii Generale a ONU, punctul propus de Republica Moldova va fi examinat la una din sedintele care vor avea loc in luna octombrie 2017. Informatiile vehiculate in presa, inclusiv cea referitoare la "amanarea de catre ONU a examinarii punctului propus de Republica Moldova" nu corespund realitatii", se spune intr-un comunicat al MAEIE.

La 23 august, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a anuntat ca autoritatile Republicii Moldova au solicitat Organizatiei Natiunilor Unite sa includa subiectul retragerii trupelor militare straine de pe teritoriul republicii pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

Moscova a criticat dur initiativa, iar ambasadorul Republicii Moldova in Rusia, Andrei Neguta, a fost convocat la MAE rus, unde initiativa autoritatilor moldovene a fost calificata drept "provocatoare".