Coreea de Nord a lansat in noaptea de joi spre vineri o noua racheta balistica care a survolat spatiul aerian al Japoniei, potrivit AFP care citeaza agentia sud-coreeana Yonhap si autoritati japoneze.

Kim Jong Un studiind o bomba cu hidrogenFoto: KCNA

Racheta a zburat deasupra insulei nordice japoneze Hokkaido la ora locala 07:06 (joi, 22:06 GMT), au declarat autoritatile japoneze, adaugand ca sistemul de avertizare J-Alert a fost declansat in mai multe parti in zona de nord a arhipelagului.

  • UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta vineri dupa un nou tir de racheta nord-coreean, a informat presedintia acestuia, potrivit AFP.

Coreea de Nord a amenintat joi ca va scufunda Japonia si a declarat ca SUA ar trebui "batute pana la moarte ca pe un caine turbat", dupa ce cele doua tari au deschis drumul catre noi sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU ca raspuns la testul nuclear recent al regimului, relateazaThe Guardian.

Comitetul de pace Coreea Asia-Pacific (KAPPC), care supravegheaza relatiile Coreei de Nord cu lumea exterioara, a descris Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat luni o noua runda de sanctiuni, ca pe un "instrument al raului" in plata Washingtonului si a cerut sa fie rupt.

Este prima data cand Phenianul a amenintat direct Japonia din momentul in care a lansat o racheta balistica care a cazut in largul insulei Hokkaido, la sfarsitul lunii trecute.

"Cele patru insule ale arhipelagului (japonez) ar trebui scufundate in mare de o bomba nuclearaa lui Juche", a spus Comitetul intr-o declaratie citata de agentia de stiri KCNA. Juche este ideologia increderii in sine, pionierata de Kim Il-sung,bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

"Existenta Japoniei aproape de noi nu mai este necesara", a mai spus Comitetul.

Consiliul de securitate de 15 membri a votat in unanimitate, in sprijinul unei rezolutii formulate de SUA, condamnarea testului antiracheta si impunerea de masuri care includ o interdictie privind importurile de textile din Coreea de Nord si restrictiile privind exporturile de petrol catre tara.

Ca raspuns, comitetul a spus ca SUA ar trebui sa fie "batute pana la moarte ca un caine turbat" pentru "solutia de sanctiuni dureroase".

"Sa reducem continentul american in cenusa si intuneric", a spus el.