Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat joi ca va tine cont de "deciziile Curtii Constitutionale si ale Parlamentului" de la Madrid in cazul unui referendum de autodeterminare al Cataloniei, scrie AFP.

"Am spus intotdeauna in aceasta chestiune, vom urma, respectandu-le, deciziile Curtii Constitutionale spaniole si ale Parlamentului spaniol", a declarat Juncker, la televiziunea Euronews, reamintind ca aceasta pozitie a fost stabilita de unii dintre predecesorii sai in fruntea executivului european, Romano Prodi.

Daca, in acest cadru, "un 'Da' pentru independenta Cataloniei va vedea lumina zilei (...) vom respecta alegerea", a spus Juncker, adaugand insa ca acest lucru "ramane de vazut".

Separatistii catalani - majoritari in parlamentul regional - vor sa organizeze in 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Madrid.

In cazul unei independenta, a avertizat insa Juncker, "Catalonia nu va putea deveni a doua zi dimineata (...) membra a UE.

"Catalonia va fi supusa unui proces de aderare asa cum au fost statele care s-au alaturat dupa 2004", a subliniat el.

Catalonia, de marimea Belgiei si cu 7,5 milioane de locuitori, se confrunta din anii 2010 cu o miscare de independenta, legata in special de anularea partiala a unui statut care i-ar oferi titlul de "natiune" si competente extinse.

Nationalistii si separatistii catalani, majoritari in parlamentul acestei regiuni de nord-est din septembrie 2015, cer din 2012 un referendum de autodeterminare, pe care Madridul il refuza, bazandu-se pe Curtea Constitutionala, care a decis ca acest de consultare populara este contrar legii fundamentale.

Dar partizanii independentei considera decizii Curtii Constitutionale nelegitima si politizata, argumentand ca dintre cei 12 magistrati, 10 au fost numiti de majoritatea parlamentara conservatoare si de guvernul Mariano Rajoy.

Ei au decis decis sa ignore deciziile si sa organizeze acest referendum la capatul caruia vor sa declare independenta, daca va castiga "DA-ul".