Presedinta Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European acuza autoritatile ungare de ingerinta politica, in centrul controversei fiind controlul asupra unei linii de cale ferata construita din bani europeni in satul natal al premierului Viktor Orban, relateaza EUobserver.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o scrisoare adresata presedintelui PE, Antonio Tajani, datata 6 septembrie si consultata de EUobserver, eurodeputata Ingeborg Graessle afirma ca un consilier important al premierului ungar Viktor Orban a incercat sa o preseze sa isi modifice vizita pe care Comisia sa urmeaza sa o efectueze in Ungaria.

Ea a spus ca, in doua scrisori diferite, Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a criticat alegerea facuta cu privire la proiectele pe care Comisia de control bugetar a decis sa le viziteze la sfarsitul acestei luni.

In centrul controversei se afla o linie de cale ferata de agrement, construita in parte cu fonduri europene, in satul Felcsut, in care a copilarit premierul Viktor Orban.

Potrivit eurodeputatei Ingeborg Graessle, Lazar a acuzat Comisia de supraveghere bugetara ca interfereaza cu apropiatele alegeri legislative din Ungaria, care au vor avea loc in primavara anului viitor.

In scrisoarea sa catre Antonio Tajani, Graessle a mai scris ca, la solicitarea lui Lazar, ambasadorul ungar la UE a insistat pe langa ea, la 5 septembrie, sa schimbe lista cu proiectele ce urmeaza sa fie vizitate, sau chiar sa amane intreaga vizita pana dupa alegeri.

Graessle afirma ca i-a transmis clar emisarului ungar ca Comisia de control bugetar "nu accepta ingerinte politice in modul in care isi organizeaza activitatea de a controla implementarea bugetului".

Contactata de EUobserver, reprezentanta permanenta a Ungariei la UE nu a dorit sa comenteze asupra subiectului.

Eurodeputata germana a transmis de asemenea scrisoarea si presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Dezaprob atitudinea de a exercita presiune asupra unui organism al Parlamentului European cu privire la organizarea unui misiuni, precum si cu privire la continutul acesteia", a scris ea.

Comisia de control bugetar a PE efectueaza vizite la proiectele UE pentru a monitoriza cheltuirea fondurilor europene.

In afara de aceasta linie de tren de agrement, satul Felcsut, ce are o populatie de circa 1.700 de oameni, dispune si de un station sportiv de 4.000 de locuri, construit langa casa de weekend a lui Orban.

Costurile liniei de cale ferata se ridica la peste 3 milioane de euro, cu aproape 2 milioane de euro provenind din fonduri UE.

Potrivit lui Graessle, in scrisoarea pe care i-a trimis-o in septembrie, Lazar a sugerat ca Comisia ar trebui sa viziteze si alte proiecte, din localitati conduse de politicieni din opozitie.

Joia trecuta, pe 7 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa saptamanale la Budapesta, Lazar a declarat ca o vizita la linia feroviara din Felcsut ar fi "discrimnare politica".