China a realizat prima sa retea"comerciala"cuantica in provincia Shandong, a anuntat presa de stat, acesta fiind doar ultimul avans al tarii intr-o tehnologie despre care se spune ca va permite comunicatii impenetrabile de catre hackeri, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

China sustine ca se afla in prima line a dezvoltarii tehnologiei cuantice.

In august a anuntat ca a trimis primul cod cuantic "impenetrabil" de pe un satelit experimental pe Pamant. Pentagonul afirmase, cu un an inainte ca lansarea satelitului este un "progres notabil".

Acum, prima "retea comerciala privata de comunicatii cuantice" a fost pusa in functiune pentru uzul a peste 200 de utilizatori guvernamentali in capitala proviciei Shandong, Jinan, potrivit agentiei oficiale Xinhua.

Sursa citata nu a precizat cum va fi operat comercial sistemul. "Sute de echipamente, conectate prin sute de kilometri de fibra optica au fost instalate in cinci luni", noteaza Xinhua.

Reteaua ofera comunicatii telefonice si de date securizate si se preconizeaza ca va fi conectata la o retea cuantica Beijing-Shanghai.

Canalele cuantice transmit mesaje prin intermediul luminii, iar expertii spun ca incercarile de interventie sau interceptare creeaza perturbari detectabile in sistem.

Alte tari, inclusiv Statele Unite, lucreaza de mai multi ani la propriile retele cuantice.