Cateva zeci de mii de francezi au iesit marti pe strazi pentru a protesta fata de reforma Codului muncii propusa de presedintele Emmanuel Macron, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT, co-organizator al protestelor din Paris, sustine ca la proteste au participat, in intreaga Franta, peste 100.000 de oameni, dintre care 60.000 doar in capitala. Aici, autoritatile estimau o prezenta de 24.000 de persoane.

Marsul de protest din Paris a fost stopat in mai multe randuri de ciocniri, fortele de ordine replicand cu gaze lacrimogene si un tun de apa la proiectilele aruncate de unii manifestanti.

In Marsilia, prefectura a anuntat 7.500 de manifestanti. Intre ei, liderul Frantei nesupuse (stanga radicala), Jean-Luc Melenchon.

CGT a facut apel la o alta mobilizare, in 21 septembrie, inaintea prezentarii proiectului in Consiliul de ministri.

Lumea sindicala este insa divizata. In timp ce CGT cere proteste de strada, celelalte doua principale sindicate, FO si CFDT, desi critica proiectul, nu au facut apel la manifestatii.

Emmanuel Macron, care efectua marti o vizita in insula Saint-Martin devastata saptamana trecuta de uraganul Irma, a avertizat ca isi mentine o "hotarare absoluta".