Guvernul britanic se declara pregatit sa continue "o cooperare stransa" cu Uniunea Europeana, dupa Brexit, in chestiuni legate de aparare si schimbul de informatii si se "angajeaza fara conditii in mentinerea securitatii europene", potrivit unui document de lucru publicat marti si citat de AFP.

"Marea Britanie vrea sa ofere o viitoare relatie mai stransa decat orice alt parteneriat actual cu o terta tara", se arata in acest document, care prezinta o pozitie mai consensuala decat precedentele pozitii afisate de Londra.

La sfarsitul lui martie, la declansarea articolului 50 din Tratatul de la Roma, premierul britanic Theresa May parea sa conditioneze cooperarea Londrei in materie de securitate cu obtinerea unui acord comercial.

"Acest nou document rezoneaza mult mai pozitiv in chestiuni de aparare europeana si politica externa decat se astepta", noteaza cotidianul The Guardian.

NATO va ramane "cheia de bolta a apararii" Marii Britanii, dar Londra doreste sa "maximizeze" cooperarea "operationala, institutionala si industriala" cu Bruxellesul, subliniaza documentul.