Parchetul din Catalonia a ordonat marti tuturor corpurilor de politie din aceasta regiune spaniola sa impiedice referendumul separatist convocat de guvernul regional si interzis de justitie, scrie AFP.

Intr-un document difuzat in cursul diminetii, parchetul se adreseaza "tuturor unitatilor de politie", Garzii civile, politiei nationale si Mossos d'Esquadra, in subordinea guvernului catalan, ordonandu-le sa actioneze impotriva autoritatilor, functionarilor sau persoanelor fizice "pentru a evita comiterea de infractiuni".

"Functionarii politiei (...) vor adopta direct masurile necesare pentru a confisca mijloacele sau instrumentele destinate pregatirii sau organizarii referendumului ilegal" programat in 1 octombrie.

Printre aceste masuri, parchetul evoca confiscarea "urnelor, plicurilor electorale, formularelor electorale, propagandei electorale, elemente informative, precum si orice alt material de difuzare, promovare sau punere in executare a referendumului ilegal".

Guvernul regional condus de separatistul Carles Puigdemont a convocat in 6 septembrie un referendum de autodeterminare in ciuda interdictiei formulate de Curtea Constitutionala si a opozitiei guvernului central al lui Mariano Rajoy.

Parchetul a inceput urmarirea fata de Puigdemont si fiecare dintre membrii guvernului sau, acuzati de nesupunere si deturnare de fonduri publice, acest ultim cap de acuzare antrenand pedepse de pana la 8 ani de inchisoare.