Implementarea Brexitului a trecut de o prima etapa legislativa in Parlamentul britanic, in noaptea de luni spre marti, odata cu aprobarea proiectului de lege al Guvernului menit sa ouna capat suprematiei dreptului european in Regatul Unit, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Dupa mai multe ore de dezbatere, deputatii din cadrul Camerei Comunelor au primit cu 326 de voturi acest text crucial in procesul iesirii tarii din Uniunea Europeana, iar 290 de alesi au votat impotriva.

Proiectul de lege urmeaza sa fie studiat in detaliu de catre Camera Comunelor, in comisii, o etapa in cursul careia se va duce batalia in vederea amendarii textului, care provoaca o polemica din cauza amplorii puterii pe care o acorda Executivului.

"Parlamentul a luat decizia istorica de a sustine vointa poporului britanic si de a vota pentru o lege care aduce certitudine si claritate inaintea retragerii noastre din Uniunea Europeana", si-a exprimat satisfactia premierul Theresa May, citata intr-un comunicat.

Intitulat "legea (retragerii din) Uniunea Europeana",textul vizeaza sa abroge "European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la UE si introduce primatul dreptului comuniat asupra dreptului britanic.

El urmeaza sa transpuna ca atare sau sa amendeze o mare parte a legilor europene in dreptul britanic, o munca titanica din perspectiva celor 12.000 de reglementari europene care se aplica in prezent in tara.

Concret, aceasta lege urmeaza sa permita Regatului Unit sa continue sa functioneze normal atunci cand va taia cordul care-l leaga de UE, teoretic la sfarsitul lui martie 2019, la finalul unui proces de negociere cu Bruxellesul.

Trecerea lui prin Parlament constituie, asadar, una dintre marile etape in aplicarea Brexitului, dupa referendumul istoric de la 23 iunie 2016 pe tema apartenentei la UE si activarea, la sfarsitul lui martie, a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a lansat oficial divortul.