Presedintele american Donald Trump a adus luni un omagiu celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor din 11 septembrie 2001, asigurand ca America nu va uita si nu se va lasa niciodata "intimidata", scrie AFP.

11 septembrieFoto: Captura Youtube.com

"Oroarea si angoasa acelei zile negre sunt gravate in memoria noastra pentru totdeauna", a spus acesta, intr-o ceremonie care a avut loc la Pentagon, unde s-a prabusit unul dintre cele patru avioane deturnate de terositii al-Qaeda.

"In acea zi, lumea s-a schimbat, dar si noi ne-am schimbat", a continuat el, evocand atentatele care au traumatizat tara si au determinat Statele Unite sa lanseze o vasta ofensiva militara in Afganistan pentru a alunga regimul taliban aflat la putere si care ii proteja pe comanditarii atentatelor.

"America nu poate fi intimidata", a avertizat el. "Vom face astfel incat sa nu existe niciodata un refugiu pentru a lansa atacuri impotriva tarii noastre. Nu vor avea unde sa se ascunda pe Pamant".

Dupa ce a afirmat mult timp, inainte de alegerea sa, ca este favorabil unei retrageri a trupelor americane din Afganistan, Donald Trump a anuntat la sfarsitul lui august ca va trimite soldati suplimentari in aceasta tara devastata de razboi.

Cu putin timp inainte de ceremonia de la Pentagon, Donald si Melania Trump au tinut un minut de reculegere sub cerul albastru al Casei Albe.

Un minut de tacere a fost tinut si la Ground Zero, in New York. Mii de oameni s-au strans in fata imenselor bazine negre construite in locul turnurilor gemene, in prezenta primarului New Yorkului Bill de Blasio si a predecesorului sau Michael Bloomberg.

De la inserare si pana in zori, doua imense fascicule de lumina vor completa acest omagiu, ca in fiecare an, ridicandu-se la peste 6 km inaltime pentru a materializa turnurile disparute.