Zece membri ai unui trib amazonian izolat care nu avusese contact cu oamenii pana acum ar fi fost ucisi de cautatorii de aur, scrie The New York Times.

Procurorii federali din Brazilia au deschis o ancheta in acest caz, cel mai recent exemplu al amenintarilor cu care se confrunta gruparile indigene pe cale de disparitie din aceasta tara.

Agentia braziliana pentru afaceri indigene, Funai, a anuntat ca a depus o plangere la procuratura din statul Amazonia dupa ce cautatori de aur s-au laudat intr-un bar din apropierea granitei cu Columbia ca au ucis mai multi indigeni. Acestia au aratat celorlalte persoane din bar o vasla sculptata manual si despre care spuneau ca provenea de la acest trib.

"S-au laudat chiar ca au taiat cadavrele si le-au aruncat in rau", a declarat Leila Silvia Burger Sotto-Maior, coordonatorul Funai pentru triburi necontactate sau contactate recent de oameni.

Minerii au povestit ca a fost vorba "despre a-i ucide sau a fi ucisi".

Crimele ar fi avut loc luna trecuta.

Procurorul insarcinat cu cazul, Pablo Luz de Beltrand, a confirmat inceperea unei anchete dar a refuzat sa dea detalii. Potrivit acestuia, incidentul ar fi avut loc in Valea Javari - a doua cea mai mare rezervatie pentru indigeni din Brazilia - in vestul indepartat.

"Anchetam, dar teritoriul este mare si accesul este limitat", a spus Beltrand.

Beltrand a precizat ca este vorba de a doua ancheta de acest gen de la inceputul anului. Prima era legata de uciderea unor indieni care nu mai avusesera contact cu oamenii, in aceeasi regiune, in februarie, iar cazul nu a fost inca rezolvat.

Presedintele Temer, care este foarte putin popular, a incercat sa obtina sprijinul oamenilor de afaceri din agricultura si minerit pentru a-si promova reformele economice in Parlament dar si pentru a scapa de o ancheta de coruptie. Luna trecuta, camera inferioara a Parlamentului a votat impotriva unei anchete pentru coruptie care il viza pe seful statului, dar numai dupa ce Temer a fost de acord cu o serie de concesii, dintre care unele afecteaza lupta impotriva despaduririi si reglementarea drepturilor funciare.

Un decret semnat de Temer si care deschide pentru minerit o vasta regiune din Amazon a starnit indignare pe plan international. Dupa ce un judecator a blocat decretul, guvernul a promis ca va reanaliza decizia, dar criticii sunt sceptici.

Pe fondul disputelor legate de terenuri din zone izolate ale Braziliei, gruparile indigene, muncitorii din zonele rurale si activistii ecologisti au devenit tinta violentelor. Peste 50 de persoane fusesera ucise pana la finele lui iulie, fata de 61 in intreg anul 2016.

In unele cazuri sunt acuzati chiar polistii. Autoritatile investigheaza un caz in care in urma unui raid al politiei in regiunea amazoniana 10 activisti au fost ucisi, fara ca vreun ofiter sa fie ranit.