Autoritatile germane estimeaza ca gruparea Statul Islamic detine peste 11.000 de pasapoarte in alb, care pot fi utilizate, dezvaluie saptamanalul german Bild am Sonntag, citat de AFP si News.ro.

Anchetatori au stabilit o lista cu numerele de serie ale acestor pasapoarte in alb si cu autoritatile care le-au emis, precieaza saptamanalul, citand documente condifentiale apartinand politiei federale si Ministerului de Interne.

Aceste pasapoarte furate sunt documente autentice, pe care nu au fost inca inscriptionate numele detinatorilor, ceea ce le transforma in instumente ale unor eventuali falsificatori.

In total, serviciile de securitate germane apreciaza ca 18.002 pasapoarte siriene in alb au fost furate din posesia guvernului sirian, dintre care mii s-ar afla in posesia altor grupari decat Statul Islamic.

"Evolutia legata de situatia refugiatilor a aratat ca organizatiile teroriste exploateaza aceasta ocazie cu scopul de a trece potentiale atacatori sau simpatizanti in Europa si in Germania, fara ca ei sa poata fi descoperiti", a declarat pentru Bild am Sonntag o purtatoare de cuvant a Politiei federale criminale BKA.

Membri ai comandoului jihadist care a comis atentatele de la Paris soldate cu 130 de morti in 2015 erau detinatori ai unor false pasaporte siriene.

Cu toate acestea, "pasapoartele false sau modificate sunt cel mai adesea folosite in vederea unor intrari ilegale (in Europa), fara motivul ulterior al (comiterii) unor atacuri teroriste", a dat asigurari purtatoarea de cuvant.

Potrivit unor documente consultate de Bild am Sonntag, 8.625 de pasapoarte controlate in 2016 de catre autoritatile germane in domeniul imigratiei s-au dovedit a fi false.

Germania a gazduit, incepand din 2015, peste un milion de solicitanti de azil, inclusiv numerosi sirieni.