Autoritatile irakiene detin intr-o tabara la sud de Mosul 1400 de sotii si copii ai luptatorilor Statului Islamic, relateaza Reuters intr-un reportaj in exclusivitate, difuzat duminica, scrie Agerpres.

Multe dintre femei sustin ca sunt din Rusia, Turcia si Asia Centrala; unele sunt din tari europene, afirma oficialitatile. Cele mai multe dintre ele au sosit in tabara de la sfarsitul lui august, dupa ce fortele irakiene au inceput expulzarea jihadistilor din Mosul si din alte regiuni din nordul Irakului, anul trecut. In Irak si Siria au luptat de partea Statului Islamic mii de cetateni straini.

Un ofiter de informatii irakian a declarat ca este in curs verificarea cetateniei femeilor in tarile lor de origine, deoarece multe nu mai au acte. Un ofiter de securitate cu grad mare a aratat ca se incearca gasirea unor resedinte sigure pentru familii, pe durata negocierii cu ambasadele in vederea repatrierii lor. Cele mai multe s-au predat fortelor peshmerga kurde, in apropiere de orasul Tal Afar din nord, impreuna cu sotii lor. Kurzii au incredintat femeile si copiii fortelor irakiene si au retinut barbatii, presupunand ca toti sunt combatanti islamisti.

Deocamdata, femeile si copiii nu pot parasi tabara. Reporterii Reuters au vazut sute de femei si copii pe saltele pline de gandaci, in corturile din tabara descrisa de personalul umanitar ca "amplasament militarizat". Printre limbile vorbite puteau fi auzite turca, franceza si rusa.

Autoritatile irakiene sunt ingrijorate de tensiunile intre noii sositi si irakienii care au ramas fara locuinte si traiesc in aceeasi tabara. Consiliul Norvegian pentru Refugiati, care furnizeaza ajutoare pentru 541 de femei si copiii acestora, avertizeaza ca Irakul "trebuie sa actioneze rapid pentru a-si clarifica planurile de viitor cu aceste persoane" care, ca toti cei refugiati din calea conflictelor, au nevoie de protectie, asistenta si informatii si "se afla de facto in detentie".