Chisinaul negociaza cu Bucurestiul deschiderea punctului comun de control Oancea-Cahul, a anuntat directorul adjunct al Serviciului Vamal moldovean, Iurie Ceban, in cadrul unui eveniment dedicat implinirii a 26 de ani ai institutiei, relateaza Deschide.md, potrivit News.ro.

Practica a demonstrat eficienta punctelor de control comun la frontiera, a declarat Ceban. Acestea permit functionarea in regim de "one stop border control", adica "ghiseu unic", procedura ce reduce semnificativ timpul de asteptare la trecerea frontierei", a adaugat el.

Un prim punct de control comun la frontiera moldo-ucraineana a fost deschis pe 17 iulie la Pervomaisk-Cuciurgan, iar pana la finele anului 2018 va fi lansat si punctul de control comun la Palanca-Maiaki-Udobnoie.

In prezent acolo au loc lucrari de modernizare a infrastructurii - se repara imobilele aferente, caile de acces, sunt create coridoare speciale pentru intreprinderile ce dispun de certificate de operator economic autorizat, etc. Bugetul total al proiectului este de 5,56 mil euro.

Pana in anul 2020, vor fi reconstruite alte trei puncte de trecere a frontierei moldo-romane - Sculeni-Sculeni, Leuseni - Albita, Giurgiulesti - Galati, bugetul total al lucrarilor fiind de 10 milioane euro.

"Am initiat negocierile cu partea romana privind deschiderea punctului de control comun la Cahul-Oancea. In viitorul apropiat vom putea anunta si data cand acesta va fi deschis", a precizat Ceban.