Candidatul social-democrat la cancelaria Germaniei, Martin Schulz, confruntat cu serioase dificultati in sondaje, si-a inmultit atacurile impotriva adversarei sale, Angela Merkel, cu doua saptamani inaintea alegerilor legislative, anunta AFP.

Fostul presedinte al Parlamentului European considera ca parerile afisate de Angela Merkel sunt in realitate doar niste "manevre tactice" si ca partidul ei este "fara program, fara proiect, fara cea mai mica idee pentru viitor", potrivit unui interviu publicat sambata simultan in cotidianul regional francez Ouest France si de grupul de presa regionala Funke din Germania.

In contextul in care candidatul SPD este creditat cu 21% din intentiile de vot pentru parlamentarele de la 24 septembrie, in scadere cu doua puncte in raport cu saptamana precedenta, fata de 37% pentru rivala sa din CDU - potrivit ultimului sondaj lunar Deutschlandtrend pentru postul national de televiziune ARD - , Martin Schulz are putine sanse sa recupereze intarzierea.

Duminica, in cursul singurei dezbateri televizate intre cei doi candidati, Angela Merkel a reusit sa isi consolideze statutul de favorita la propria succesiune, potrivit comentatorilor si sondajelor canalului de televiziune. Liderul social-democratilor nu a fost in stare sa isi diferentieze vizibil programul sau de cel al cancelarului conservator, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Martin Schulz este de parere ca "nimic nu este jucat" pentru alegeri.

In acelasi interviu, seful SPD lanseaza un apel europenilor sa reziste "escaladarii" presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, subliniind ca acesta "nu isi va asuma riscul sa rupa acordul" din 2016 privind reglementarea afluxului migrator in Europa.

"Il cunosc bine pe Erdogan. El se afla intr-o escaladare verbala. Nu intelege decat masurile ferme. Nu isi va asuma riscul sa rupa acordul asupra migrantilor", a fost de parere adversarul cancelarului Angela Merkel la apropiatele alegeri legislative federale.

Bruxellesul si Ankara au incheiat in 2016 un pact asupra migratiei care a permis stoparea afluxului de refugiati in Europa prin insulele grecesti din Marea Egee.

Prin urmare, candidatul SPD ii invita pe europeni sa dea dovada de fermitate in fata presedintelui turc, in plina tensiune intre Berlin si Ankara: "Fara mijloacele financiare ale Europei, nu se va putea ocupa de cele doua milioane de refugiati care sunt in Turcia. Nu poate nici sa ii trimita pe toti cu vapoarele spre Europa. Este numai o amenintare goala. Nu trebuie sa ne fie teama".