Belgia a sesizat oficial Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a-i cere sa verifice conformitatea acordului de liber schimb intre UE si Canada, CETA, cu dreptul european, scrie AFP.

"Cererea de aviz a fost depusa joi la finalul dupa-amiezii", a precizat CJUE.

Guvernul federal belgian s-a angajat in octombrie 2016 sa sesizeze Curtea Europeana la cererea parlamentului din regiunea francofona Wallonia, care se opunea atunci acordului, blocand semnarea sa de catre UE.

Cererea priveste "compatibilitatea Sistemului jurisdictional al investitiilor ("ICS") cu tratatele europene.

ICS este un sistem de reglementare a diferendelor intre state si investitori si constituie prima etapa in vederea constituirii unei curti multilaterale pentru investitii, pe care UE spera sa o puna in practica in ansamblul acordurilor sale de liber schimb pentru transarea conflictelor.

Aceasta posibilitate ca o multinationala care investeste in strainatate sa depuna plangere impotriva unui stat care adopta o politica publica contrara intereselor sale, pentru a solicita despagubiri, este foarte criticata de o serie de ONG-uri.

Acest mecanism a permis spre exemplu companiei Philip Morris sa atace Uruguayul pentru politica sa impotriva fumatului sau gigantului minier Oceanagold sa atace Salvador dupa ce i s-a refuzat un permis de exploatare din ratiuni de mediu.

Avizul CJUE ar putea fi pronuntat in 18 luni.

CETA va intra in vigoare partial si provizoriu in 21 septembrie 2017, dar se va aplica deplin doar dupa ce parlamentele UE vor ratifica acordul, o procedura care ar putea dura mai multe luni.