Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, s-a produs vineri in largul coastelor sud-vestice ale Mexicului, a anuntat Institutul american de Geofizica, citat de Reuters. Seismul s-a produs in timpul noptii, in jurul miezului noptii, cand majoritatea locuitorilor Mexicului se aflau in locuintele lor. Cladirile din capitala Mexicului s-au clatinat puternic in timpul seismului, iar sute de oameni au iesit pe strazi in pijamale imediat dupa seism, a declarat un martor pentru Reuters. Autoritatile mexicane nu au anuntat deocamdata daca exista victime sau pagube materiale. Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a emis o alerta de tsunami.

Un spital evacuat in Mexic de teama cutremuruluiFoto: AGERPRES

---------------------------

Ora 21:40: Bilantul a crescut la 36 de morti.

Ora 18:15:32 de morti, potrivit unui nou bilat, relateaza AFP.

Ora 16:11: Bilantul a ajuns la 27 de morti.

Ora 15:11:26 de morti, cel mai nou bilant.

Ora 14:20: Cel putin 15 morti in urma seismului. (AFP)

Ora 14:00: Magnitudinea cutremurului a fost revizuita la 8,2.

Ora 12:53: MAE roman anunta ca, la nivelul Ambasadei Romaniei la Ciudad de Mexico, a fost inregistrata o solicitare de asistenta consulara din partea familiei a doi turisti de cetatenie romana, aflati in zona. In urma demersurilor intreprinse de Celula de Criza a MAE, prin misiunea diplomatica, cei doi cetateni romani au fost identificati, fiind in acest moment in siguranta.

Ora 11:31: Presedintele Mexicului a afirmat, intr-o declaratie televizata, ca sunt asteptate noi replici ale seismului, iar una dintre ele ar putea sa aiba peste 7 grade.

Ora 11:00: Cutremul este cel mai puternic care a lovit Mexicul in ultimul secol.

Ora 10:25:5 morti in Mexic si unul in Guatemala in urma cutremurului.

Ora 10:11: 5 morti in urma seismului, anunta autoritatile mexicane. (Reuters)

Ora 10:04: "A fost un cutremur puternic, dar pentru moment nu au fost semnalate pagube", a anuntat un responsabil al Protectiei civile din Mexic, citat de AFP.

Ora 9:50: Magnitudinea cutremurului a fost revizuita la 8,4 grade. (AFP)

Ora 9:25: Tsunami produs in urma cutremurului, cel mai inalt val are 0,7 metri.

Ora 9:20: Cutremurul a ucis cel putin doi oameni in statul Chiapas din sudul Mexicului - ministrul mexican de Interne, citat de Reuters.

Ora 8:50: Seismul a fost urmat pana acum de 3 replici, toate 3 cutremurele avand magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la 123 de kilometru sud-vest de orasul Pijijiapan, la o adancime de 33 de kilometri.

Seismul a fost urmat si de o replica - un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,7 grade.

Cutremurul produs vineri dimineata este cel mai puternic care a lovit Mexicul din 1985 incoace. In 1985, un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter a devastat o parte din capitala tarii si a provocat moartea a 10.000 de oameni.

Mexicul este situat la punctul de intalnire a cinci placi tectonice, in zona inregistrandu-se o activitate seismica intensa.