Ucraina "a injunghiat Ungaria pe la spate" prin adoptarea unei noi legi a educatiei care "incalca sever" drepturile minoritatii ungare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, la Tallinn (Estonia), unde participa la o reuniune informala a ministrilor de externe din statele UE, informeaza agentia maghiara MTI, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este scandalos ca o tara care aspira sa-si stranga tot mai mult legaturile cu UE a adoptat o lege indreptata direct impotriva valorilor europene", a spus Szijjarto in declaratia acordata telefonic agentiei ungare de presa.

"Este inacceptabil ca ungurilor ce traiesc in Ucraina sa li se ia dreptul de a invata in limba lor materna in scoala secundara si la facultate", a adaugat seful diplomatiei ungare, amintind ca, potrivit noii legi, invatamantul in limbile materne ale minoritatilor va exista in Ucraina doar la gradinita si scoala primara.

Peter Szijjarto a mai estimat ca noua lege ameninta activitatea a numeroase scoli maghiare din regiunea ucraineana Transcarpatia, iar prin adoptarea acestui act normativ Ucraina isi incalca angajamentele internationale.

Prin urmare, el a promis ca guvernul de la Budapesta isi va manifesta opozitia fata de aceasta lege in toate forurile europene, in incercarea de a impiedica implementarea ei.